January 8, 2025

Биляна Гавазова в “Събуди се”: Ценови експеримент и тенденции

Цените на хранителните стоки са тема, която вълнува горещо всеки един от нас. Тя става особено актуална по празниците, когато се говори за спекула, промоции и качество. 

В първите дни на 2025 година споделих със зрителите на Нова телевизия няколко съвета, които аз самата спазвам при пазар. Поговорихме и за връщането на 20% ДДС за хляба, за цените и спекулата.   

В предаването “Събуди се” разказах за свой експеримент от края на 2022 година, в който проследих цените на четири продукта – хляб, яйца, олио и кашкавал, и за сравнението, което направих две години по-късно. 

През 2022 година проверих дали ще има съществена промяна в цените за 2 месеца – от октомври до декември, когато сме в разгара на празничното пазаруване. Реално имаше повишение на цените, но декември кошницата излезе по-евтина спрямо октомври, защото имаше промоции.    

Ето какво показа справката ми за цените на абсолютно същите продукти на същата марка, проверени в същия магазин, две години по-късно: 

  • Яйца: Цена през декември 2022 г. – 53 ст., януари 2025 г. – 68 ст. 
  • Олио: Цена през декември 2022 г. – 5.49 лв., януари 2025 г. – 3.99 лв. 
  • Хляб:  Цена през декември 2022 г. – 1.99 лв., януари 2025 г. – 3.63 лв. 
  • Кашкавал:  Цена през декември 2022 г. – 34.74 лв. (28.55 лв. на промоция), януари 2025 г. – 36.82 лв. 

Увеличението с близо 80% на хляба се е случило в рамките на тези две години, преди да отпадне нулевата ставка, за да говорим сега тепърва за скок в цената на хляба. Затова в ефира на Нова споделих своето притеснение от евентуална спекула. Много е важно производителите и бизнесът да устоят на това изкушение и да не вдигат цената.   

Щастлива съм, че имах възможността да разкрия моето основно правило при пазаруване и триковете, които съм научила през годините на усилена журналистическа работа по потребителските проблеми.    

Колкото по-къс е етикетът, толкова по-добър и качествен е продуктът. 

Моят трик е да пазарувам разумно – в по-малки количества, но по-качествена храна. И един апел, който няма да се изморя да отправям: Моля ви, не се презапасявайте. Защото особено в празнични дни пазаруваме страшно много и след това изхвърляме, разхищаваме храната. Всяка година в България изхвърляме стотици хиляди тонове храна. За да се спасим от разхищение и изхвърляне, нека спазваме няколко лесни правила: 

  • Да пазаруваме разумно, 
  • да разглеждаме хладилника редовно 
  • най-отпред да слагаме продуктите, които са с изтичащ срок на годност. 

На финала пожелах на зрителите на телевизията, а и на всички, до които този текст достига, да са на първо време и на първо място здрави, вдъхновени, успешни и разбира се, да вярват, че най-доброто предстои. 

Прочетете още