June 12, 2024

Поведение пред камера: Често срещани грешки и как да ги избегнем 

Първото впечатление е от съществено значение. А това важи с пълна сила, когато сте под светлината на прожекторите. Има хора, за които да застанат пред камера е истински кошмар. А има и такива, които с лекота говорят пред камера, а и мисълта им тече гладко и подредено (или поне така изглежда). Ако сте от първите, имаме една добра новина. Поведението пред камера е изкуство, което може да бъде овладяно с малко помощ от доверен партньор. Днес ви разкриваме някои от най-често срещаните грешки, които мнозина допускат пред камерата. Разбира се, за всяка от тях ви даваме и ценен практически съвет, който ще ви е от полза.

1. Наизустяване:

Една от най-честите грешки при подготовката за заставане пред камера е наизустяването на информацията. Това е нож с две остриета – снабдява ви с нужните факти, но в същото време ви кара да се стремите да си спомните точни заучените думи и фрази. Ако забравите някоя (а вие най-вероятно ще забравите заради напрежението), е възможно да се паникьосате.
💡 Съвет: Напишете си няколко подсказки вместо цели текстове. Може да ги номерирате и само да се подсещате за темите и подтемите, по които се очаква да говорите.

2. Недостатъчна подготовка:

Това е точно обратното на предходното. Рядко си даваме сметка, че дори една минута говорене пред камера може да изисква един час подготовка. А когато не сме подготвени по темата, за която ще говорим, това със сигурност ще проличи.
💡 Съвет: Отделете необходимото време, за да направите проверка на фактите и да бъдете максимално подготвени по темата. Само така ще можете да отговорите адекватно на последващите въпроси.

3. Страх от лапсуси:

Грешките и лапсусите не са краят на света. Ако не вярвате, изгледайте произволна емисия новини и ще се уверите, че водещите и репортерите също правят лапсуси. Важното е как ще „отиграете“ ситуацията.
💡 Съвет: Усмихнете се, извинете се и коригирайте грешката или лапсуса.

4. Бързо говорене:

Това е друга често срещана грешка. Понякога, погълнати от напрежението, започваме да говорим много бързо, сякаш очакваме, че така „мъчението“ ще свърши по-бързо. Това обаче може да доведе до „предъвкване“ на думи, пелтечене, забравяне и повече грешки.
💡 Съвет: Поемете въздух, отпуснете се, забавете мислите и темпото и дори опитайте да се насладите на разговора.

5. Неподходящо облекло:

Не всяко заставане пред камерата налага обличането на костюм или официална рокля. Ако ще говорите за велоалея например, със сигурност ще изглеждате по-достоверно със спортно облекло и светлоотразителна жилетка, вместо с официални дрехи. И обратното – ако ще давате интервю за новата постановка в театъра, по-добре да не избирате бели маратонки и изтъркани джинси.
💡 Съвет: Винаги подбирайте облеклото и аксесоарите спрямо темата, за която ще говорите, и средата, в която ще бъдете заснети.

6. Взиране в камерата:

Друг често срещан проблем за мнозина е погледът. Особено при първото заставане пред камера. Често започваме да се чудим накъде трябва да гледаме, започваме да „шарим“ с очи или просто се втренчваме в камерата и не откъсваме поглед.
💡 Съвет: Преди началото на снимките попитайте интервюиращия или оператора накъде да гледате. Има ситуации (при интервю), в които ще ви препоръчат да гледате репортера. В други случаи може да е удачно да гледате в камерата (ако няма репортер).

Бонус трик: Има един лесен трик да гледате в камерата, без да се чувствате неудобно. Просто си изберете неподвижен детайл над обектива и гледайте в него.

Ако искате да научите „от извора“ още тънкости на поведението пред камера, не се колебайте да ни потърсите. Ние ще ви изготвим индивидуална консултация и ще отговорим на всички въпроси, които ви притесняват.

Прочетeте още